Het verhaal ...

Ons gastenverblijf is vernoemd naar het driehoekige stuk land omsloten door de Loetewetering, Padeschewetering en het water langs de Compierekade. Op oude kaarten van het waterschap is de oorspronkelijke benaming van dit stuk land terug te vinden: Corte Loet. 

Archief kaarten Hoogheemraadschap van Rijnland, 1771 

In 1872 is het perceel waarop toen al een boomkwekerij was gevestigd, via een verre oudoom in de familie gekomen. Onze kinderen zijn de zesde generatie die hier wonen. Nog altijd wordt de vruchtbare veengrond van het perceel gebruikt voor boomkwekerij doeleinden.


In de jonge jaren van Marco's oma is de schuur afgebrand. Dankzij onderstaande krantenberichten weten we dat dat in 1913 was en zo weten we ook hoe oud dit gebouw is.

Rijnbode, 27-12-1913

Rijnbode, 31-12-1913 

De ruimte waar het gastenverblijf in gevestigd is, heeft door de loop van de jaren verschillende functies gehad. De zolder werd gebruik voor opslag van hooi en boomkwekerij materialen (rietmatten, stokken, enz.). De benedenruimte was aanvankelijk in gebruik als ‘werkhok’, de ruimte waar de boomkwekers van de verschillende generaties stek maakten, gewas veredelden (enten) en jonge planten in (toen nog terracotta) potjes zetten.


In de jaren ‘60 werd er een heuse automobiel aangeschaft. Deze heilige koe verdiende een plaatsje binnen. Het ‘werkhok’ werd een garage. Zes auto’s later werd de ruimte gebruikt op een manier die het de eigenaren op dat moment uitkwam: van strijkruimte tot mini kindertheater en van washok tot museum. De staat van het gebouw vroeg na ruim 100 jaar de nodige aandacht maar het historische karakter vonden we onvervangbaar. Geleidelijk aan werd het idee geboren om het behouden van de schoonheid van het oude pand te combineren met iets nieuws leuks en zinvols: een logeergelegenheid. Zo kwam Corte Loet logies tot stand.